top of page

Behandling af Angst ved psykolog i Aarhus

Angst kan være utroligt begrænsende for ens livskvalitet og skabe stor lidelse. Angst er på den ene side en naturlig følelse, som kan hjælpe hos med at handle hurtigt og effektivt, når vi står i reelt farlige situationer. Men når man lider af angst, er det lidt som en røgalarm, der går i gang, selvom der ikke er ildebrand. Med andre ord kan man sige, at angst som klinisk lidelse (dvs. diagnose) opstår, når angsten er ude af proportioner med den reelle fare. 

Angst i forbindelse med belastninger og kriser 

Man kan dog godt være meget plaget af angstsymptomer, uden at man har en egentlig angstlidelse (diagnose). Det kan for eksempel være i forbindelse med belastninger - såsom: 

  • Relationelle konflikter

  • Alvorlig og/eller længerevarende sygdom hos én selv eller en nær pårørende 

  • Livskriser, f.eks. en fyring eller en anden stor livsomvæltning 

Her er der ofte tale om situationer, som ER meget belastende, og hvor "faren" er reel. Det kan for eksempel være ved alvorlig sygdom, hvor prognosen er dårlig og/eller usikker. Eller det kan være ved økonomiske udfordringer, som giver reelle problemer. 

Det er helt almenmenneskeligt at reagere på kriser, livsomvæltninger og alvorlige situationer med angstsymptomer. Men for nogle tager bekymringerne, grublerierne og katastrofetankerne så meget over, at de bliver en stor ekstra belastning - og det bliver svært at håndtere en hverdag, der måske i forvejen er krævende. Når katastrofetankerne kører i ring igen og igen, kan man opleve egentlige angstanfald med fysiske symptomer såsom hjertebanken, sveden, svimmelhed, uvirkelighedsfølelse, åndenød, prikken og snurren i fingrene m.m. 

Jeg kan hjælpe dig med strategier og værktøjer til at håndtere dine tanker og følelser på en måde, hvor du på den ene side tager de svære følelser alvorligt, og anerkender de ting i dit liv, som faktisk ER vanskelige - samtidig med, at du kan lære metoder til at give slip på bekymringer om ting, du alligevel ikke kan ændre. Med andre ord er det muligt at være i selv pressede situationer på en måde, hvor de udfordrende tanker og følelser fylder mindre, end det måske er tilfældet for dig i dag. Vi kan ikke altid gøre så meget ved de svære ydre omstændigheder, vi er sat i - men vi kan håndtere det på en måde, så vi får passet bedst muligt på os selv, i de vilkår, der nu engang er vores. 

Når det gælder hjælp til at håndtere svære livssituationer, vil jeg ofte gøre brug af terapeutiske metoder fra Compassion-fokuseret terapi, metakognitiv terapi og/eller Acceptance and Commitment Therapy (forkortet ACT). Terapien tilpasses altid til netop din situation, dine ønsker og behov. 

Eksponering i terapien - når angsten ikke matcher den reelle fare 

Når man har en angstlidelse i klinisk forstand, vil man ofte have udviklet et mønster af undgåelse ift. de ting, der vækker angst. Undgåelse føles som en lettelse på kort sigt - men desværre forhindrer undgåelsen kroppen og sindet i at lære, at situationen, der undgås, ikke er reelt farlig. Derfor er undgåelse med til at fastholde og forværre angsten på sigt. Undgåelsen føles som en hjælp mod angsten, og det er intuitivt og meget forståeligt, at man har udviklet undgåelse som adfærdsmønster, når man er plaget af angst. Desværre er det ikke en hjælp på sigt - tværtimod gør det faktisk angsten værre. 

En vigtig del af behandlingen vil derfor ofte være, at vi i fællesskab lægger en plan for gradvis eksponering for de ting, du ellers undgår pga. angsten. Gradvis eksponering betyder, at man under kontrollerede forhold, der er planlagt på forhånd, udsætter sig selv for de ting eller situationer, man ellers undgår af frygt for at opleve angst.

 

I behandlingen planlægger vi typisk eksponeringen med forskellige "trin" af gradvist stigende sværhedsgrad - det kaldes trappestigeprincippet. Målet er, at du får en oplevelse af mestring. Det sker ved, at øvelsen er udfordrende nok til, at det føles som en sejr at gennemføre eksponeringen - samtidig med, at det ikke er uoverskueligt svært. Det er en vigtig opgave for mig at støtte dig i at finde denne balance. 

Ved at arbejde med eksponering lærer kroppen og sindet med tiden, at situationen ikke var så farlig, som det føltes. Det vil ofte reducere angstsymptomerne på sigt. Desuden får man erfaringen af, at man godt kunne håndtere situationen, selvom det måske var ubehageligt, og selvom man mærkede angstsymptomer - og det styrker tiltroen til, at man godt kan klare andre angstvækkende situationer i fremtiden. 

Eksponering er bredt anerendt som en effektiv metode til angstbehandling, og det er et centralt element i kognitiv adfærdsterapi til behandling af angst. 

Strategier til håndtering af tanker 

For nogle er det ikke undgåelsen, der fylder mest, men derimod katastrofetanker, bekymringer og/eller tankemylder. Mange med angst har både undgåelsesadfærd og forskellige angstrelaterede tankemønstre. 

Ved klassisk kognitiv adfærdsterapi ser vi sammen på, om katastrofetankerne egentlig er realistiske - og vi undersøger i fællesskab, hvordan vi kan få flere nuancer ind i den katastrofetænkning, som ofte er forbundet med angsten. Det vil tit give en lettelse at få arbejdet med de angstvækkende tanker, og det kan være en god støtte ift. arbejdet med eksponering, at man også lærer at håndterer de tanker, som dukker op ifbm. angsten. 

Nogle gange er den største udfordring selve tankemønsteret, som f.eks. kan være bekymringer, der kører i ring. Nogle mennesker oplever, at det mest skræmmende er selve dét at føle, at man ikke kan kontrollere katastrofetankerne, der kan føles som en endeløs negativ spiral. Når dét er tilfældet, vil jeg ofte benytte metoder og øvelser fra metakognitiv terapi. Her arbejder man med sit eget forhold til sine tanker, og man lærer at slippe tankemønstre, som f.eks. skaber angst eller andet ubehag. I terapien arbejder vi med, at du får redskaber til at træde tilbage og observere dine tanker, i stedet for at blive "revet med" af f.eks. bekymringer. Det vil ofte resultere i stor følelsesmæssig lettelse, fordi du lærer at slippe de negative tanker, så du ikke længere sidder fast i en ond cirkel af tankemylder og bekymringer. 

 

Jeg kan med andre ord hjælpe dig med viden og specialiserede værktøjer, som kan bringe dig tættere på det liv, du faktisk ønsker at leve - og hvor det er dig og ikke angsten, der sætter kursen. 

Kontakt

Psykolog Eva Stavad 

Psykologhuset ved Åen

Rosensgade 15, 3. sal & 

Åboulevarden 39, 1. sal  

8000 Aarhus C

Telefon: 30 74 49 85 

Mail: kontaktevastavad@protonmail.com

CVR-nr.: 44677466 

Medlem af Dansk Psykologforening

  • Facebook
  • Instagram

© 2025 Psykolog Eva Stavad

Powered and secured by Wix

bottom of page